Tapio Haapalahti
© Tapio Haapalahti 2016

Olen 1962 Oulussa syntynyt valokuvaaja/valokuvataiteija ja vaihtoehtoisten vedostustekniikoiden kouluttaja.
Ensimmäiset kuvani otin, kehitin ja vedostin tuossa 70-luvun loppupuolella. Siitä saakka olen kuvaillut vaihtelevalla innostuksella, viime vuosina kuitenkin vapaa-ajan lisäännyttyä aina enemmän ja enemmän. Lisäksi olen perehtynyt vanhoihin valokuvaus ja vedostusmenetelmiin.
Keväästä 2019 saakka olen toiminut Pohjanmaan valokuvakeskuksen [POVA] hallituksessa, sekä POVAn koulutusvastaavana ja vedostustekniikoiden asiantuntijana.
Kuvaan pääsääntöisesti isoformaatin laakafilmikameroilla, käytössä yleensä filmikoot 4×5″, 5×7″, 8×10″ sekä 24x30cm (MV-, diafilmi, sekä suorapositiivipaperi). Studiossa ja matkoilla käytän myös rullafilmiä Fujifilm GX680 II kameralla. Erikoistilanteissa ja omissa kuvausprojekteissa käytän yli 100 vuotta vanhaa, mahonkista Falz & Werner ”kenttäkameraa” ja sen alkuperäistä pronssirunkoista Voigtländer optiikkaa (kuvakoot 24x30cm ja 15x30cm).
Digitaalisen valokuvan olen jättänyt käytännössä lähes kokonaan muiden taakaksi. Kuvan tunnelma ja sisältö on perimmäinen tavoitteeni jokaisessa kuvaustilanteessa. Vedokset teen aina itse käsityönä, aina filmin kehityksestä vedostukseen. Vedokset ovat aina signeerattuja/numeroituja uniikkeja teoksia.
Työhuoneeni sijaitsee etelä-pohjanmaalla Kurikassa (Luopa). Pääsääntöisesti vedostan kuvani hopeavedoksina kuitupaperille, mutta käytän myös harvinaisempia materiaaleja sekä tekniikoita töissäni mm. Syanotypiaa, Suolapaperi-, sekä Platinavedostusta että muita vaihtoehtoisia vedostusmenetelmiä.
Lisäksi teen wanhojen isoformaattikameroiden ja niiden optiikoiden entisöintiä. Kunnostetut laitteet yleensä pidän itselläni kokoelmissani ja parhaat yksilöt otan aktiiviseen kuvauskäyttööni.
Sopimuksesta teen tilaustyönä myös kunnostuksia wanhoille puukameroille ja niiden optiikoille.
KOULUTUSTARJONTANI LÖYDÄT TÄSTÄ LINKISTÄ
Tarjoan myös valokuvauspalvelua, tarjouspyynnot vain sähköpostitse.
Koordinoin ja kuratoin Kurikan Wanhan Aseman näyttelyitä Etelä-Pohjanmaan valon kuvaajien kautta ja avustuksella.
Olen myös  TAMPERE CAMERA FAIR valokuvaajien valtakunnallisen tapahtuman perustaja,
sekä toimin vuoteen 2018 saakka tapahtuman koordinaattorina

Tapio Haapalahti
Oppaanmäentie 8
61230 LUOPA
Kurikka, Finland

tapio.haapalahti@gmail.com
P: +358 45 639 3368
Foto-Lakeus Kurikka
Y-tunnus: 2849730-3